Autobedrijf uit Enschede wint prijs met minilift

Vanuit ellende kan iets moois groeien

ENSCHEDE – Weersink Auto Aanpassingen wint een Belgische innovatieprijs met een minilift voor rolstoelgebruikers. „Mensen willen hun zelfstandigheid niet verliezen. Daar proberen we een oplossing voor te bedenken.”

Een jaar of tien geleden besloot René Weersink het roer om te gooien. Hij ging zich met zijn gelijknamige bedrijf in auto-aanpassingen vooral toeleggen op innovatieve oplossingen voor rolstoelgebruikers. Het resultaat: enkele gepatenteerde liften om gehandicapten snel in en uit auto’s te tillen. 

Zijn minilift werd eerder al op een internationale beurs in Düsseldorf genomineerd en is nu in België bekroond met de REVAvenue Award, voor het meest innovatieve product voor personen met een handicap.

Groeispurt

„Een bewijs dat vanuit ellende iets heel moois kan groeien”, zegt René Weersink (60). Hij doelt op de turbulente geschiedenis van zijn bedrijf. Na zijn studie aan de UT werkte de geboren Vassenaar bij diverse bedrijven in deze regio, voordat hij in 1995 Frankenhuis Special Products in Enschede overnam. Onder de naam Weersink Auto Aanpassingen werd een groeispurt ingezet. Hij opende een tweede vestiging in Zwolle en nam een bedrijf in Venlo over.

Lege hal

Weersink had op een gegeven moment 45 man aan het werk, totdat het in Limburg helemaal misliep. Hij trof er op een dag een lege hal aan. Hij zegt te zijn ‘belazerd’ door oud-medewerkers die er met de orderportefeuille, machines en materialen vandoor waren gegaan en vanuit Hongarije zelf producten gingen leveren. Het leidde tot juridische procedures en hoge kosten, die uiteindelijk voor de val van zijn onderneming zorgden.

„Een faillissement is heel pijnlijk”, zegt Weersink die met een klein aantal medewerkers in 2007 een doorstart maakte. „Kort daarna opende onze landelijke concurrent echter een vestiging in Hengelo en ging een regionaal autobedrijf zich ook toeleggen op aanpassingen van auto’s. Je kon op je klompen aanvoelen dat dat te veel van het goede was in deze regio. We moesten iets nieuws bedenken om te overleven. Dat zijn we gaan doen door de ontwikkeling van eigen, compacte liftsystemen in auto’s voor rolstoelgebruikers.”

Wensen

De ideeën komen vaak van de klanten zelf, vertelt Weersink in de werkplaats in het Enschedese havengebied. „Bijvoorbeeld iemand die graag wil dat zijn gehandicapte kind vanuit de rolstoel eenvoudig naast hem in de auto kan zitten, een ondernemer met een dwarsleasie die wil dat er naast zijn rolstoel voldoende ruimte in zijn bus overblijft. Mensen met een handicap willen hun zelfstandigheid niet verliezen. Het geeft voldoening als je daar een bijdrage aan kunt leveren.”

De vraag naar zijn autoliften ziet Weersink, die zes man in dienst heeft, snel groeien. Vandaar dat hij zoekt naar monteurs. „Voor de komende drie maanden hebben we net zoveel opdrachten als de omzet van afgelopen jaar.”

Publiciteit

Daarbij helpen de nominatie voor zijn innovaties in Duitsland en de prijs in België. „Het heeft ons daar publiciteit opgeleverd. We gaan ons nu ook meer op die landen richten.” Weersink kijkt voorzichtig al verder. „We hebben een patent op onze liften in vijftien landen. Daaronder Amerika, Canada en Japan. Wie weet gaan we in de toekomst ook wel voor die landen aan de slag.”

Bron Bewijs