DEN wint met slim deurslot innovatieprijs op online beurs in Las Vegas

De CES in Las Vegas is met 170.000 bezoekers de grootste elektronicabeurs ter wereld. Maar dit jaar bevond de stand van DEN Smart Home – dochterbedrijf van slotenfabrikant Ankerslot uit Enschede – zich in het eigen kantoor van directeur Van der Wal en collega’s. De online versie van de CES leverde het bedrijf wel twee innovatie-awards op.

De prijzen vielen in de categorie ‘smart home’ en een afgeleide daarvan: ‘smart home device’. DEN Smart Home is nu twee jaar bezig met de ontwikkeling van een slimme combinatie van een chip en een sluitmechanisme. Met de DEN-app kan de deur op afstand worden geopend of kan iemand anders toegang worden verleend.

Nog op zoek naar investeerder

De uitvinding werd in samenwerking met designbureaus Wirelab en d’Andrea en Evers uit Enschede ontwikkeld. Ankerslot heeft er een apart bedrijf voor opgericht: Den Smart Home. De ontwikkeling van het prototype heeft volgens Van der Wal tussen de 150.000 en 200.000 euro gekost. Het is nog niet gelukt een grote investeerder te vinden. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een installatiebedrijf dat de DEN SmartStrike kan monteren in deurposten. Want de deurpost moet aangepast worden om de sluitplaat te kunnen gebruiken.

Marktintroductie in de VS

„We willen er hoe dan ook eind juli mee de markt op in de VS”, zegt Marijn van der Wal beslist. „Misschien zet het winnen van deze innovatieprijzen investeerders in beweging. Maar ook als ze dat niet doen, komen we er mee op de markt in de VS en volgend jaar ook in Nederland. Alleen zal het dan een stuk langzamer gaan.” De DEN SmartStrike gaat hier circa 200 euro kosten en wordt mogelijk ook in abonnementsvorm aangeboden

Bron Bewijs