Volautomatische drone bewaakt Safety Campus

Twente Safety Campus wordt binnenkort bewaakt door een drone die bij onraad automatisch opstijgt. Het is volgens betrokkenen voor het eerst in Nederland – en wellicht Europa – dat een drone op deze manier wordt gebruikt.

De Safety Campus, eigendom van de Veiligheidsregio Twente, heeft ontheffing gekregen van de inspectie Logistiek en Transport om een drone te laten vliegen, die automatisch opstijgt en zijn doel zoekt, uit zicht van een piloot vliegt en dat dag en nacht mag doen.

De campus op het bedrijventerrein Technology Base bij Enschede herbergt onder meer een oefencentrum van de brandweer en een Risk Factory voor publieksvoorlichting over veiligheid.

200 hectare

Directeur David Bornerbroek van de Safety Campus spreekt van een unieke toestemming die de inzet van drones een enorme stap vooruit helpt. In eerste instantie is de beveiliging met een drone beperkt tot de Safety Campus, maar na enkele maanden houdt het toestel de hele Technology Base – meer dan 200 hectare – in de gaten. “De inzet begint klein en beperkt in tijd en breidt zich uit naarmate we er meer ervaring ermee opdoen”, zegt Bornerbroek.

Bron Bewijs